Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medicinsk humaniora

Vid lärosäten världen över är Medicinsk humaniora idag en integrerad del av forskning och utbildning vid medicinsk fakultet. Humanistiska perspektiv har en viktig roll att fylla jämte biomedicinska i strävan efter en vård som är mänskligt inriktad.

Med hjälp av metodologiska verktyg som tagits fram inom de humanistiska vetenskaperna kan förståelsen öka för de tankar och känslor som mötet med medicinen skapar. Vid Enheten för medicinens historia ligger särskild tonvikt på den inriktning inom Medicinsk humaniora som går under beteckningen narrativ medicin, där berättelsens roll vid sjukdoms- och sjukvårdsupplevelse står i centrum.

 

"Medicine is the most humane of sciences, the most empiric of arts, and the most scientific of humanities"

 – Edmund Pellegrino (1920-2013)

 

Läs mer om Medicinsk humaniora:

(länkarna nedan öppnas i nytt fönster)

Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora

The Nordic Network for Narratives in Medicine

Föreningen för narrativ medicin

Temanummer i Socialmedicinsk tidskrift (2016)

 

 

Fotografi från operation

 

Fotografi på händer i svartvittt